По време на обучението на спасителите и в нормативни изисквания е категорично записано, че деца под определена възраст не трябва да бъдат допускани във водните площи сами. Това заяви Марио Бързачки, старши спасител и инструктор във Водноспасителна служба на БЧК, в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус“.

"Децата трябва да бъдат задължително с родителите си. Защото едно дете е винаги, как да кажа, то не разбира от опасностите, които дебнат наоколо. То може да тича, да скача, да се подхлъзне, да удари глава си в ръба на басейна, оттам да влезе във водата, да се нагълта с вода. В този смисъл винаги казваме, че спасителят е длъжен да не допуска такива деца сами в басейна, да не допуска те да играят, да тичат, както обичат да го правят това извън басейните, да не ги правят тези игри около басейните, защото те водят след себе си непредсказуеми ситуации, в които могат да пострадат. И от тази гледна точка спасителят винаги трябва да предупреждава родителите“, посочи той.

Първите минути, в които се случва инцидента могат да бъдат фатални, предупреди спасителят.

"Когато басейнът е огромен и когато площта зад него е голяма и родителите са седнали някъде, искат те да си починат, а пък отговорността за безопасността на детето им във водата да го прехвърлят на спасителите, това за мен е един нож с две остриета. Спасителят винаги ще види, че се случва нещо, но по някой път когато басейнът е натоварен изключително много, вероятността ако на това дете му се е случило нещо по време на игра или някаква ситуация, хипотеза, която винаги може да се случи във водата, може и да не го види“, отбеляза Марио Бързачки.

Той уточни, че когато детето е с родителя си и родителят го наблюдава може да го види и да сигнализира, и тези минути могат да бъдат съкратени до секунди, които ще бъдат жизненоважни за живота на детето му.

"Но в повечето случаи ние българите си казваме: То това на мен няма да ми се случи. И от това произхождат абсолютно всички грешки, които биха последвали след това“, посочи спасителят.

Евелина БРАНИМИРОВА