Не трябва хората да знаят, че нас ни няма вкъщи. Качвайте снимките си в социалните мрежи от дадено пътуване след като се върнете у дома, не докато сте във ваканция. Такива съвети даде Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Добре е вратите въщи да са метални, с добри ключалки. Нямате ядрено оръжие и кюлчета злато, така че това би било достатъчно, за да се предпазите от крадци по празниците, допълни той. " Най-сигурната защита е да не давате възможност да се разбере какво има в дома ви, както и кога може да бъде взето. Не се хвалиш – какво си купих и т.н. Крадецът търси оборотни стоки, не е добре да му даваме информация, която може да изтече до него по различни канали“, каза Маринов.

Сериозните крадци планират акциите си. Няма нужда да оставяте светлините включени, но е добре да се чува например звук от телевизора или радиото, докато не сте вкъщи. Светлините не работят като предпазна мярка, защото остават включени и през деня и наблюдателните крадци ще разберат, че въпреки тях Вас Ви няма, допълни Маринов.

"Добре е да поставите елементарна компактна аларма. Крадците много внимават за това – винаги, когато излизате за дълго време, е добре тя да бъде включена. Издава страшен вой и веднага кражбата ще бъде забелязана, особено ако сте предупредили съседите, че няма да ви има и е добре да наглеждат апартамента. Те много могат да помогнат, както и приятелите ви, за се предотврати кражба, ако Вас ви няма у дома“, завърши Марин Маринов.