Руската пропаганда оказва влияние върху медийната грамотност на българина. Обществото ни е силно уязвимо към негативните ефектите от фалшивите новини и дезинформацията. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Марин Лесенски директор на Програма Европейски политики в Институт "Отворено общество“ – София по повод последния анализ, според който България е на последно място в ЕС по медийна грамотност. По думите му проблемът по темата у нас е сериозен.

"Основните показатели, по които ние правим изводите, са качеството на образованието, свобода на медиите и доверие в обществото. И по трите групи индикатори България не се представя толкова добре и е надолу в класацията. Имаме съчетание на лошо качество на образованието, ниска медийна свобода и ниско доверие между хората. Всичко това поставя България на 33-то място от 41 страни, включени в класацията“, обясни той.

"Решението за справяне фалшивите новини е засилване на медийната грамотност. Наблюдава се, че страните, които са най-засегнати от фалшивите новини, изпитват най-малко притеснение от това. Те не осъзнават същността на проблема“, поясни той.

Според него въвеждане на обучение по "Медии“ в най-ранна детска възраст би подобрило медийната грамотност на българина. Той даде за пример Финландия, която е начело на класацията по медийна грамотност и от която можем да почерпим добър опит.

Наблюденията на Марин Лесенски показват, че възрастните хора са по-податливи на фалшиви новини и дезинформация.

Веселка Иванова