Лъжа, измама и манипулации са думи от рода, че хлябът се произвежда с украинска пшеница. От Украйна не внасяме нищо друго, освен слънчоглед, който влиза директно в маслобойните за преработка в олио. Така че хлябът на България е абсолютно гарантиран и ще бъде ценово достъпен за всеки български гражданин. Това заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Във връзка с повишените енергийни разходи себестойността на хляба се покачва неминуемо, и тя ще следва тази тенденция за покачване на цените. Но това не значи, че хлябът ще достигне цени, които бяха с ДДС. Каквото и да се случва, хлябът ще продължи с нулево ДДС – това е 20% по-ниска цена. Съвсем произволен пример давам, ако в момента приемете, че цената на един хляб  е 1.50 лева, би трябвало ако има ДДС, цената на този хляб да бъде 1.80 лева. Това няма да се случи“, увери тя.

"Колкото и да се покачва цената на хляба на различните производители, никой няма да начисли 20% ДДС, а това е изключително социална мярка, независимо от факта, че много чантаджии се опитват да елиминират и да намалят ефекта от тази мярка“, изтъкна Мариана Кукушева.

Тя отбеляза, че хората усещат, какво значи да няма ДДС върху хляба.

"В момента ние все още не работим с реколта 2022 година, която е богата с изключително добри хлебопекарни качества. В момента цената на зърното е много стабилна, не е висока цена, много приемлива е цената, така че нямаме опасения да има трайно покачване на цената на хляба. Българският народ трябва да е абсолютно спокоен: хлябът се произвежда от българска пшеница“, категорична е Кукушева.

По отношение на различните цени в големите областни градове, Кукушева посочи, че тук действа пазарния механизъм.

"Най-големият пазар е в София, най-много конкуренция има в София, най-много доставчици работят в София, най-много търговски вериги, които също са в конкуренция помежду си, има в София. Голямата конкуренция води винаги до по-ниски цени“, отбеляза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Евелина БРАНИМИРОВА