До 15 г. затвор може да получат каналджиите, които организират незаконното транспортиране през страната ни на мигранти. "Размерът на наказанието не може да бъде спирачка за участие в такъв канал, мотивът е печелене на пари. Ние сме само транзитна територия, никой не иска да остане при нас". Това обясни следователят от НСлС Мариан Маринов в интервю на Нова“. Той работи по случая със задушените 18 мигранти, открити в камион край софийското село Локорско.

Повод за думите му е екстрадицията на шестия обвиняем по делото за задушените 18 мигранти, открити в камион край Локорско. "Самите участници казват, че са направили 2-3 курса и в предишните случаи няма пострадали", заяви Маринов.

Мигрантите са били в тайник, който представлява две клетки, поставени върху европалети, за да имитират превозване на товар. "Тези тайници имитират купчина дъски, опаковани с колани. Тези колани са били "заключването" – хората не са могли да се отворят сами. В началото някои от тях са били клекнали. Никой от мигрантите не може да се движи. На хората им е прилошало от недостиг на въздух", обясни следователят.

Някои от нелегалните мигранти са имали телефони в себе си за връзка с каналджиите, поясни той и допълни, че мигрантите преминават незаконно българската граница. Никой от тях не носи в себе си пари и документи.