Все по-малко са хората, които имат нужда да се убеждават , че една не малка част от политическите сили искат да върнат страната назад, обратно в стабилния хаос. Преди искаха да слагат ред в хаоса, сега настояват, че могат да бъдат по-силни от хаоса и правят всичко възможно да докажат, че той им е нужен. Това заяви Манол Генов, втори в листата на социалистите в 17 МИР, Пловдив област на среща- дискусия по проблемите на младите хора. 

Именно такива сили разчитат да има отегчение сред избиратели, да се сее обезверяване особено сред младите, така че малцина да бъдат политическите сили, които да успеят да мобилизират избиратели в своя полза. Нали разбрахме, че става дума за управлявалата страната 12 години ПП ГЕРБ, каза още той.

Именно партии като тази могат да имат лостовете за организиране на клиентелистки вот, мотивиран в  продължение на повече от десетилетие. БСП няма как да бъде от този тип партия и на изборите през 2001 година го доказа, вярвам, че ще го направим и сега, подчерта той.

Сериозни са проблемите на работещите млади хора и ние твърдо заставаме в защита на  такива трайни политики, които да осигурят стимули и мотивиране за трайна заетост, за качествено образование и навременно ориентиране за професия. Стряскаща е статистиката как 330 000 български младежи  на възраст от 16 до 25 годишна възраст нито учат, нито работят. Това е изключително рисково за лесно и трайно маргинализиране или емиграция на не малка част от младото ни поколение, каза пред младите хора Генов.

Именно БСП ще отстоява налагането на пълни данъчни облекчения за работещи до 25-26 годишна възраст. Държавата е длъжница на младите хора, защото именно те често подадат на работни места в сектори, където все още работодатели си позволяват да спестяват социални и здравни осигуровки, да подценяват цената на труда или да не уважават правата на родителите на малки деца или да допускат дискриминация.

Демографската политика е неразделна част от тази за младите хора. На БСП принадлежи успешно реализираната инициатива за безплатни детски градини и ясли, но проблемът е, че в държавата продължава да липсват физически детски градини и държавата трябва да подпомогне общините проблемът да се реши категорично. Младите хора не спестиха притесненията си от неяснотата как ще се отрази реформата във висшето образование с уедряването на учебните заведения. 

Сред най-сериозните проблеми, споделени пред  кандидата за следващия парламент социалист, бяха тези за почти липсващия шанс пред младите хора  за кариерно израстване през конкурси за публични позиции, каквито предлага държавната и общинска администрации. Знам го не от вчера, и именно дълголетното управление на ГЕРБ направиха така, че младите хора да не вярват, че ще успеят по открит път да спечелят позиция в държавната администрация, ако не са активисти на управляваща партия. Затова и последва сериозен ръст на емиграцията като за едно десетилетие страната ни е намаляла с нови 900 000 човека.  Сега се връщат именно с надежда, че ГЕРБ няма да се върне обратно на власт, каза Генов.

"Умишлено популистки партии и такива, излезли от 12 години управление,  правят всичко възможно да има ниска активност и младите хора да не вярват, че има алтернатива.  Още повече умишлено се внушава, че лявото не съществува,  че не е актуално. Правят го,  защото  така най-лесно може да бъде погълнато от популистки вот или въвлечено във връщането на "първия в класация“, разбирай, ГЕРБ.

Моят призив е младите хора да бъдат активни, да осъзнаят, че в тази държава ще има бизнес, ще има работни места, природа, здравеопазване и образование само, ако са активни младите хора. Аз вярвам, че не малка част от младите хора ще припознаят като свой избор на 2 октомври лявата политика на социална защита на труда, достъпно здравеопазване и качественото образование, каквито отстоява именно БСП в досегашното и идващото управление, заключи Генов.