Когато накараме парите да работят за нас, тогава сме в ситуация на финансова свобода. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" изпълнителният директор на Tavex Макс Баклаян.

Финансовата свобода означава не ние да работим за парите си, а парите да работят за нас – това е вид философия, която е достъпна за всеки, обясни специалистът, като за него двете най-важни неща за постигането на финансовата свобода са: следването на конкретни стъпки и да си дадем достатъчно време, за да се осъществи  ефекта на натрупването. "Натрупваща се лихва е осмото чудо на света. Нейният принцип е прост: ако всички ние осъзнаем, че за един ден орехова гора не се създава, но след 10 години когато вие сте гледали вашата орехова гора, тя е боледувала, вие сте и обръщали внимание, плевели сте я, поливали сте я, след това тя ще започна да ви връща с много с по-малко малък труд от ваша страна. Така работи натрупващата се лихва.“

Според финансовият специалист книгите дават основните принципи и компоненти, на които да обръщаме внимание, след което да вземем решение сами за себе си. "Книгата "Богат татко беден татко“ е алманах за множество хора, но тя е една от многото такива книги, просто една от първите написани кратко, точно, ясно и разбираемо, и затова се е превърнал в такъв световен бестселър. Книги, като тази, по прост и разбираем начин ни дават посока на мислене, основното нещо, на което трябва да обърнем внимание, за да постигнем финансова свобода. И те са само една стъпка по пътя,“ обясни той.

По думите му заможният човек е не просто богат, това е богат човек, който е купил активи и е вече е на следващото ниво, в който е надраснал текущите си нужди и е започнал да вкарва парите си в активи, които носят пасивен доход. "Разликата между богати и бедния е, че единият има много пасиви, а другият има много активи.“

Спестяването е по-скоро философия, психология, отколкото възможност, обясни той и добави, че е необходимо да се правят малки крачки в правилната посока за достигането на състояние на заможност. "Човек не трябва да става веднага специалист. Първото нещо е разбирането, че може да се стигне дотам. В момента, в който го осъзнаете това нещо и го видите като възможност, като реалност, тогава вие ще предприемете първата крачка. В противен случай ще сте парализиран от големината и мащаба на целта ви. Но знаейки, че можем, ще направим първата крачка. А първата крачка е най-важното нещо,“ категоричен е той.

Според Макс Баклаян много важен философски подход, който хората трябва да имат към спестяванията, е, че спестяването идва преди харченето. "Спестяванията са първото нещо, което плащаме на бъдещото себе си. Винаги спестявайте първо и харчете разликата, а не спестявайте разликата.“ Второто важно нещо според него са разходите, които са най-важният компонент в нашия живот. Трябва да сме бдителни върху тях и да обръщаме изключително внимание върху нашия приход.

Важно е да се наблюдава и да предвижват различните възможности за работа, за да може човек да се позиционира по възможно най-правилния начин как да изкарва възможно най-много пари, и как добавената стойност на всеки един изхарчен лев да е възможно най-висока, така че да не се чувства, че се прави компромис със себе си. "И на първо място, а не на последно, човек първо да плаща на себе си, спестявайки,“ обобщи изпълнителният  директор на Tavex Макс Баклаян.