Европа няма да приеме насилието като форма на обществени взаимоотношения. Такава позиция изразиха македонски българи на среща с европейския комисар по въпросите за разширяването на ЕС Оливер Вархей. Посещението идва дни след побоя в Охрид над Християн Пендиков, но срещата е била подготвена още през декември по инициатива на македонските българи, предава bTV.

Не бива инцидентите да са повод за разговор, а трябва постоянен диалог за "европеизацията" на Северна Македония, коментираха представителите на македонските българи на излизане от Европейската комисия.

Скопие има своя домашна задача: промяна в конституцията, убедени са македонските българи. След като са приети в Брюксел, сега е редно да бъдат приети от македонските институции, смятат представителите на македонските българи.

“Ние интерес нямаме. ЕК няма интерес. Нито РСМ, нито България има интерес. Не мога да ви кажа кой, защото ние не сме разследващи органи и не сме хора, които имат такава компетентност. Органите в РСМ е крайна време да назоват с имена кои са тези сили, които работят срещу европейското бъдеще на нашата страна.

Това не е наша работа. Очакваме по това да се произнесе шефът на службите на Македония, министърът на вътрешните работи – това е от тяхната компетентност", каза представителят на македонските българи Петър Колев.