Отношенията й с баба й бяха прекрасни. Тя й изпращаше пари да си купи ботуши, както и за храна. Те се чуваха и виждаха. Всяка Коледа ходеше при нея. Много добре се разбираха с Виолета и са си споделяли. Това каза майката на подсъдимата Ивет Стайкова пред Софийския градски съд Цветелина Илиева, която е майка на 19-годишната Ивет Стайкова, обвинена, че е убила баба си - известната актриса Виолета Донева, по време на изслушване на свидетели с техните свидетелски показания, предаде репортер на "Фокус".

Според прокуратурата тя е наръгала възрастната жена 54 пъти в нощта на 18 октомври 2022 г.

"За случилото се разбрах като ми се обадиха от Пазарджик, че е задържана. И ми казаха, че е неадекватна. Разбрахме се на следващия ден да я взема. Аз бях в Плевен. Звънях на баща ѝ Виктор, той каза, че не се е чувал с Виолета. Връщайки се от Пазарджик се разбрах с него да отиде или да звънна на Виолета. Отидох при Виктор и да кажа на Виолета, че Ивет е в психиатрия. Имаше две съседки, които питайх дали са виждали Виолета, но казаха, че не са", допълни тя. 

На въпрос дали употребява наркотици, майка й потвърди - марихуана и хапчета. "Хванах я още през 2017 година. Тогава тя беше на 14 г. и започнахме да ходим при психиатъра д-р Петър Василев. Нямаше подобрение обаче. Виждаше как хора се движат по покрива“, разказа майката. От думите й стана ясно, че Ивет е имала халюцинации. "Ние живяхме 17 години с баща й Иво и с Ивет, след това се разделихме, защото имахме различия по възпитанието й", допълни Илиева. 

"Отидохме в "Овча Купел" при майка ми и баща ми. Тогава дойде Ковид и Ивет каза, че не иска да застрашава баба си и дядо си, и затова ще отида за няколко дни до един приятел. Пуснах я. След това си наехме квартира и реших да я прибера. От там се започна тази агресия. Изпитвах страх, когато тръгне да ме напада. Тя нападаше и приятелите си. Много се карахме. Живяхме заедно така една година“, допълни още тя. Погледът ѝ се променяше, беше много агресивна. Искаше да скочи от 4 етаж", посочи тя и сподели, че е имало и момент, в който Ивет се е сбила с нея.

Ивет първо учила в Арменското училище. После била прехвърлена в 30-о училище. Там обаче я хванали с наркотици. След това се записала в Училището по текстил и дизайн в "Лозенец". Там още първия срок я хванали с машинка за дрога. След това, за да се откъсне от средата, станала частна ученичка. Майка й се принуждавала да взима кредити, с които да й плаща задълженията, натрупани от наркотиците.

"Пушеше на лула. След употреба на наркотици ставаше агресивна, казваше, че гласове ѝ казват да скочи и да удря. На следващия ден като мине това нещо, казва, че нищо не знае", сподели свидетелката и майка на Ивет.

От нейн чат е разбрала, че Ивет е употребяла LSD, гъби. Стана ясно, че подсъдимата е била задържана за притежание на наркотици.

На края на днешното заседание подсъдимата Ивет Стайкова поиска копие от всички разпити по делото и материалите за цялото съдебно производство, като подчерта, че иска да е запозната с всичко.

Следващото заседание съдът определи за 11 декември.