Няма да се откажем, някой трябва да поеме отговорност не само за Даная, но и за всичко, което се случи след това - записа, заплахите. Това каза Ани Стоянова, майка на Даная по време на протест пред Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус".

Стоянова потвърди, че Валентин Димитров е пуснал дисциплинарен сигнал срещу нейния адвокат Методи Лалов, защото Лалов е платил такса от 15 лева, след като Димитров е заявил, че няма възможност да заплати тази такса. Тя потвърди, че едно от исканията остава да бъде оставката на Димитров като директор на "Пирогов".

Протестът минава под надслов "Вън мафията от здравеопазването!".

Организаторите споделят, че протестът е в "памет на Даная и на всички изгубени в системата деца".

Случаят "Даная" предизвика недоволство в цялата страна, проверки и искания за оставки и сериозни реформи в здравеопазването.

Майката на 15-годишната "Даная" Ани Стоянова създава фондация и заявява, че дъщеря ѝ е можело да бъде спасена.

Ето какви са исканията на протестиращите:

ПОНАСЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТ

- Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.

- Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет в "Пирогов“ на 01. 02. 2024 г.

ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

- Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

СТАНДАРТИ

- Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

ПОЛИТИКАТА НЯМА МЯСТО В БОЛНИЦИТЕ, ОСТАВЕТЕ ЛЕКАРИТЕ ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО

- Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на болнично ръководство.

- Цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, осигуряваща на пациента лечение, базирано на качество и загриженост, а не на количество и административен формализъм.

Тези искания ще помогнат за:

- Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;

- Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;

- Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;

- Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;

- Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;

- Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.

- Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.