Ако в момента някой клати властта, това е министър Събев. В никакъв случай това не е транспортният бранш, защото ние на практика заявихме нашето категорично намерение за диалог. Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Ние имаме диалог в момента – сами виждате, с Регионалното министерство, но вие, за да имате диалог, трябва да имате насреща си човек, който иска да води диалог с вас. Когато срещу вас стои човек, който няма никакво намерение да води диалог, когато стои човек, който излиза и казва "Няма да има субсидии, защото те се разпределят неправомерно“ – ами извинявайте, би следвало екипът на министър Събев да го е уведомил, че субсидиите за нерентабилните автобусни линии се предоставят за два курса дневно, т.е. 730 курса годишно, и никоя община няма право да разпредели повече. По-малко може, ако курсовете не са изпълнени, но не и повече“, отбеляза Милтенова.



Според Магдалена Милтенова се правят внушения от позицията на министър на транспорта, че средствата се разпределят безотчетно.

"Тук не става въпрос за някакви големи пари – извинявайте, за междуселищните автобусни линии миналата година са дадени 8,5 милиона за субсидии, което на фона на всичките помощи, които се раздават в държавата буквално, на фона на КОВИД помощите, това е една нищожна част, която българските граждани получават. Защото вижте, тук не става въпрос за превозвачи. Тези средства, които се предоставят, те се предоставят, за да могат българските граждани, живеещи в тези населени места, да имат транспортна услуга. И постоянното внушение, че се извършват някакви измами с тези субсидии, е меко казано обидно за нас“, посочи тя.

"Голяма част от хората, с които работим, са много добре образовани, дори и работещи като шофьори имат доста добро образование, доста добра подготовка, така че тези хора винаги ще си намерят работа, ако не за шофьори в България, те ще отидат в чужбина. Но това ли е целта всъщност на нашето правителство – да унищожи българския транспортен бранш и да осигури шофьори на международните транспортни фирми? Ако това е целта, извинявайте, но ние няма как да се съгласим, отбеляза Милтенова.

В публични изяви министърът на транспорта провокира бранша по начин, по който буквално взривява превозвачите, подчерта Магдалена Милтенова.

"Подобно отношение, вярвайте ми, ние от наш министър не сме имали в целия период на прехода. Аз се занимавам от 1996 г. с транспорт. До настоящия момент такова пренебрежително отношение, такова неглижиране на проблемите ни – не искам дори да използвам по-крайни думи в случая, защото наистина ще се наложи да ги използваме, тъй като въпреки разговорите, които направихме, пак ще кажа, при премиера, ние до настоящия момент нямаме абсолютно никаква комуникация с министър Събев, за разлика, разбира се, от Регионалното министерство, където вече правим няколко срещи“, каза още Милтенова.

Една от причините, поради които се иска оставка на министър Николай Събев са нарочните проверки, допълни тя.

"Вече не са само върху трите фирми, които бяха визирани изначално, големите транспортни фирми, вече имаме натиск и върху малки транспортни фирми, които са участвали в протеста с едно или две превозни средства, и в момента се правят тенденциозни проверки именно на тези превозни средства“.

По думите на Милтенова превозвачите не помнят подобна репресия. Тя допълни, че през следващата седмица няма да има ежедневен протест пред Министерството на транспорта защото браншът се готви за нов голям национален протест.

Евелина БРАНИМИРОВА