Един от хубавите признаци на промяната днес е, че бащата се възвръща като роля във възпитанието на детето – нещо, което е изключително важно, защото родителите имат различни роли. Майката преподава вътрешния свят – топлината, добротата, съчувствието, емпатията. Бащата преподава външния свят – правилата, границите, управлението на времето, дисциплината, парите. Така че е хубаво, че бащата се завръща като присъствие, защото отсъстващият татко после вади хляба на психотерапевтите. Това коментира в ефира на сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" психотерапевта Мадлен Алгафари.

Тя коментира и промяна в т.нар. Макареновски подход. "Преди имаше акцент на наказанието, много строги изисквания, критиката и дефицит върху поощренията, а сега отиваме в една понякога крайност на твърде либералното възпитание, което превръща детето в малко господарче – чува се само неговото мнение. Много често виждаме напоследък овластени деца по начин, който не отговаря на възрастта им. Това е бреме за едни крехки плещи. И това твърде либерално възпитание, когато пък не се слагат граници, когато се защитава винаги интереса на детето, а не на възрастния – не казвам, че обратното е правилното, казвам, че златната среда, както винаги, е здравословната, но това твърде либерално възпитание води до много консуматорски, до почти никаква емпатия, отчуждаване, много индивидуализъм".

Друг проблем, който води до доста смущаващи симптоми според Мадлен Алгафари е свързан с навлизането на виртуалния живот.

"Всичките тия висши технологии в живота също водят до доста смущаващи симптоми. Тенденцията вече е трайна, не са инцидентни случаите. Започваме да избягваме физическия контакт – нещо, което е жизнено необходимо. Дистанцирането – когато дори ги виждате две деца, седнали едно до друго, но си общуват през телефоните или таблетите. Дистанцирането ни обезчовечава и от там могат да последват един доста притеснителни последици, ако погледнем как лавинообразно във времето това би могло да нарасне", обърна внимание психотерапевта.