"Приоритетни области са превенциите на вирусните хепатити сред целевите групи, политика на изследване за хепатити В, С и E, както и политика за имунопрофилактика срещу хепатит А и В. Друга приоритетна област е осигуряване на качествено проследяване, лечение, грижи и подкрепа на хората, живеещи с хепатит В и С", подчертаха от Министерството на здравеопазването във връзка с Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021-2025 г. на Националния форум “Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните здравни цели за елиминиране на вирусните хепатити до 2030 г.?", предава репортер на “Фокус"

Представителите на министерството коментираха, че от изключителна важност е подкрепяща среда за устойчив национален отговор на вирусните хепатити в България и повишаване нивото на информираност на населението за етиологията, превенцията, диагностиката, лечението и поведението при отделните.

От здравното ни министерството разясниха всички резултати, постигнати във връзка с програмата като споменаха приетата промяна в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин се осигури широк достъп до изследване за хепатит В и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55 и 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете. Приета е още и наредба за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени, като по този начин профилактичните прегледи и изследвания при неосигурената бременна включват и еднократно изследване за хепатит В (HbS Ag).

“Създаден е Експертен консултативен съвет по вирусни хепатити, който подпомага Министерството на здравеопазването при осьществяване на превенцията и контрола, епидемиодогичния надзор, диагностиката, лечението и медицинските грижи в областта на вирусните хепатити (тип А, Б, С, Д, Е)", заявиха още от министерството.

На форума стана ясно, че във връзка с програмата е подписано и споразумение между Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието и са организирани редица обучения на медицински специалисти.

Представителите на здравното министерство  допълниха, че в процес на изграждане са уеб базирана информационна система за сбиране на данни от подполучатели и партньори по Националната програма и уеб базирана информационна система за сбиране на данни от лечебните и здравни заведения.

В заключение те представиха очакваните резултати от изпълнението на Националната програма:

- Намаляване на заболеваемостта и смъртността от вирусни хепатити;

- Повишаване на разкриваемостта на случаите на вирусни хепатити;

- Осигуряване на успешна диагностика и лечение за дялото население, в т. ч. за групите в риск;

- Достигане на висок имунизационен обхват срещу хепатит Б;

- Елиминиране на вертикалния механизьм на предаване на вируса на хепатит Б от майка на дете;