Националната детска болница трябва да бъде в София, не в Пловдив. Това се казва в позиция на Министерство на здравеопазването.

Ето пълния текст на позицията на Министерството на здравеопазването: 

"С оглед оправдания висок обществен интерес към темата Национална детска болница, екипът на Министерството на здравеопазването е длъжен да реагира на всеки материал в медиите, съдържащ неверни твърдения и открити спекулации, още повече, когато същите се приписват като действия или изказвания на министерството.

Във връзка с материала, публикуван на 18.11.2022 г. в сайта на в. "Марица“ със заглавие "Министър Меджидиев за предложението на "Марица“: Детска болница в Пловдив? Защо не!“, здравното министерство подчертава, че министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е давал интервю за в. "Марица“, нито е водил "цитирания“ разговор с представител на медията.

Позицията на МЗ по отношение изграждането на Национална детска болница, освен че е многократно артикулирана, е и последователно защитавана. Визията на МЗ, подкрепена с целенасочени действия в рамките на последните два месеца е, че Националната многопрофилна детска болница трябва да е държавна, а теренът да отговаря на критериите за модерна европейска детска болница, за да се изгради многопрофилно лечебно заведение, разполагащо с всички структури, осигуряващи цялостна интердисциплинарна педиатрична медицинска помощ.

Именно по тази причина на 02.11.2022 г. с решение на Министерския съвет беше определен и теренът за изграждането на лечебното заведение – "обект с национално значение“, намиращ се в София, кв. "Горна баня“, район "Овча купел“.