МВнР вика посланик на РСМ, за да връчи протестна нота. Това става ясно от позиция на Министерството.

"Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември 2022 г. в Охрид, Република Северна Македония е използвано огнестрелно оръжие срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание "Цар Борис III“.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая", уточняват от външно министерство.

"Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София.

Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт", изтъкват от ведомството.

"Министерството на външните работи очаква компетентните власти  в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за  разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб "Цар Борис III".

Във  връзка със случая днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота", подчертават от Министерството.