Министерството на външните работи публикува важно съобщение за българите в Исландия и тези, които се готвят за пътуване в страната. 

Вулканът на полуостров Рейкянес в района на град Гриндавик в Исландия изригна отново на 29 май 2024 г. около обяд местно време. Това се случва за пети път от декември 2023 г. насам, припомня "Фокус".

Успешно бе извършена евакуация на туристи от курорта "Синята лагуна" сутринта. Основното международно летище на Рейкявик "Кефлавик" към момента работи в нормален режим, съобщават от Външно министерство.

Препоръчваме на българските граждани да следват съветите на местните власти, както и да се информират за ситуацията чрез сайтовете на Исландската метереологична служба (https://en.vedur.is/), Националната гражданска защита (https://www.almannavarnir.is/ ) и сайта SafeTravel (https://safetravel.is/), съветват от Ситуационния център на МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани в Исландия могат да се обръщат към българското посолство в Осло, Кралство Норвегия, на телефона за неотложни случаи: +47 480 89 793. Сигнали може да се подават и на имейл: embassy.oslo@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo .