Ситуационният център на Министерството на външните работи предупреди българите в САЩ да избягват района на разрасналия се горски пожар в област Лос Анджелис. 

По информация от местните власти, пожарът, за който "Фокус" вече ви съобщи, е възникнал на 15.06.2024 г. под формата на малък пожар в изолиран район, намиращ се в област Лос Анджелис. 

Пожарът "The Post Fire", който първоначално е докладван като пожар със сравнително малки и не предизвикващи притеснение размери, в последствие се е разраснал бързо в рамките на по-малко от два дни и вече обхваща повече от 15000 акра земя. Към момента няма информация за блокирани основни или второстепенни пътни артерии.

Граждани, които живеят в района засегнат от пожара, могат да използват следния линк, за да бъдат информирани в реално време от властите относно евакуации, както и статуса на стихията: Cal Fire Incident Update.

МВнР съветва българските граждани да се въздържат от пътуване в района на пожара, освен в случаи когато това е неотложно, да избягват прекарването на дълго време на открити места афектирани от все още активния пожар в гористата местност, както днес (18.06) така и следващите дни. Изключително важно е да следват инструкциите и препоръките на местните власти.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1 310 437 3606. Сигнали може да се подават и на имейл адреса: Consulate.LosAngeles@mfa.bg. 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.  

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.