Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни, съобщиха на официалната си страница от външното ни ведомство.

"В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс, с цел гарантиране на най-високите международни стандарти за провеждане на честни, свободни и демократични избори, Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 9 юни 2024 г. предсрочни избори за Народно събрание на Република България и избори за членове на Европейския парламент от Република България", поясняват от Министерството на външните работи .

Постоянното ни представителство във Виена е изпратило вербална нота с покана до Бюрото за демократични институции и права на човека (ОССЕ/БДИПЧ) и Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ПАОССЕ).

Покани са били отправени отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чрез Постоянното ни представителство в Страсбург, и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез Генералното ни консулство в Истанбул.

При проявено желание от тези организации, МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.