Министерство на външните работи излезе с остра позиция, която осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември вечерта в Охрид, Република Северна Македония, е използвано огнестрелно оръжие срещу клуба на граждани с българско самосъзнание "Цар Борис Трети“. Това криминално деяние е третото посегателство срещу този клуб за по-малко от два месеца. Това каза на брифинг заместник-министър Костадин Коджабашев, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"МвнР отбелязва реакцията на Външното министерство на РСМ, но категорично не приема такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, каквото е тяхното виждане по въпроса, допълни Коджабашев.

"Във връзка със случая днес в МвнР беше извикана тази сутрин на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония у нас Агнеса Руси-Поповска, на която беше връчена протестна нота. В тази остра протестна нота се посочва, че повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в РСМ. На срещата е подчертано, че България очаква да бъдат разкрити извършителите на това престъпление“, каза още заместник-министърът.

Той отбеляза, че на форума снощи в Барселона министър Милков е разговарял с външния министър на РСМ Буяр Османи, остро е поставил въпроса за продължаващата ескалация и министър Османи е поел ангажимент максимално бързо македонската страна да изясни какво точно се е случило.