Задържаха 21-годишен мъж от столичния квартал "Филиповци" за притежание на защитени видове пойни птици, съобщиха от МВР.

Действията на служители от столичното Девето РУ започнали непосредствено след постъпил сигнал за отглеждани пойни птици от дивата фауна, защитени от Закона за биологичното разнообразие. Незабавно сформираният екип, в присъствието на еколог орнитолог към БАН, извършил претърсване на жилище в ж.к. "Филиповци".

В рамките на оперативните действия са открити общо 54 птици от различни защитени видове - 27 от вида кадънка (щиглец), 13 от вида зеленика, 7 елшова  скатия, 5 обикновено конопарче, кос и една чинка. Установено е, че всички те били затворени в малки клетки и отглеждани в неподходящи условия, застрашаващи живота им. Иззети са също множество клетки и мрежи за ловене на диви птици.

С полицейска заповед за срок до 24 часа бил задържан 21-годишният обитател на жилището. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278 от НК. След доклад на събраните материали по случая в Софийската градска прокуратура на мъжа е наложена мярка "подписка".