Българското министерството на вътрешните работи и британското посолство в България работят в партньорство за повишаване на информираността относно опасностите от нелегалната миграция, съобщават от Министерството.

Двете институции провеждат заедно медийна кампания, фокусирана върху ролята на тежкотоварните автомобили в нелегалната миграция. Основната цел на инициативата е насърчаването както на водачите на тежкотоварни автомобили, така и на широката общественост, за идентифициране на признаци за трафик на хора и тяхното докладване на съответните органи на реда.

Нелегалната миграция оказва значително влияние върху България и нейните партньори в Европа и Обединеното кралство. Престъпните групи експлоатират както жертвите на нелегална миграция, така и хора, към която се обръщат, за да улеснят престъпната си дейност. България е ключов международен партньор, работещ за намаляване на вредата върху жертвите на трафика на хора и въздействието на нелегалната миграция върху българското общество.

Броят на задържаните нелегални мигранти в България нараства всяка година. През 2021г. бяха задържани към 11 000 нелегални мигранти, три пъти повече в сравнение с 2020 г.

Кампанията на МВР и британското посолство включва:

- Билбордове в ключови гранични райони, отпечатани на български, английски и турски език, отразяващи международния характер на проблема;

- Реклами в социалните медии, насочени към шофьори на камиони, както и към тези живеещи в близост до ключови гранични региони;

- Плакати на места за почивка на водачи на тежкотоварни превозни средства в близост до граничните региони;

Двете ключови послания на кампанията са:

1. Гражданите, които забележат подозрително поведение, трябва да сигнализират на телефон 112.

2. Шофьорите на камиони трябва да бъдат нащрек и да гарантират, че превозните им средства са подходящо заключени, особено когато пресичат международните граници.

Роб Диксън, посланик на Обединеното Кралство в България, подчерта:

"Тази кампания засвидетелства постоянния ангажимент на България и Обединеното кралство за справяне с проблема с нелегалната миграция, както и значителните заплахи, които тя представлява за двете нации“.