Медицински университет – София ще бъде домакин на международна конференция под мотото "София – столица на общественото здраве“, на Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа (АСФЕР)., съобщиха от висшето учебно заведение.

Събитието е под патронажа на президента на България г-н Румен Радев и ще се проведе на 14-15 октомври 2022г. Официалното откриване ще бъде на 14 октомври, 10:00 ч., в зала "София Гранд“, хотел Маринела.

Гости на откриването ще бъдат министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков и президентът на АСФЕР Джон Мидълтън.

Ежегодно ръководителите на организациите, членове на АСФЕР – директори и декани на училища и факултети по обществено здраве от цял свят се събират за обмяна на идеи за стратегическо развитие на програмите на обучение и изграждане на изследователски екипи. За първи път в 55-годишната история на Асоциацията, форум от подобен мащаб ще се състои в Източна Европа. България ще посрещне научния и изследователски елит в тази област. Над 100 представители от цял свят ще обсъждат стратегически цели за развитие на общественото здраве и подобряване на качеството на живот на населението.

Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион е създадена през 1968г. по инициатива на СЗО. Нейни членове са представители от 120 организации и институции от цял свят. Това е ключова независима европейска организация, посветена на засилване на ролята на общественото здраве, чрез подобряване на образованието и обучението на професионалистите по обществено здраве, както в практиката, така и в научноизследователската област.