Министерството на труда и социалната политика проведе Информационен ден по процедурата "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за възрастни хора“. Мярката е с бюджет от 189,9 млн. лв. и е съфинансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост,  съобщават от МТСП.

Над 140 представители на общините, които са конкретни получатели на средства по мярката, участваха в онлайн събитието. Допустими за кандидатстване са 73 общини, в които има общо 82 дома за стари хора с капацитет за около 5 600 души.

С европейски средства е планирано реформирането на съществуващите домове за стари хора. Проектните дейности, които ще бъдат подкрепени с европейските средства, могат да включват строително-ремонтни дейности, ремонт, реконструкция, обновяване на сградния фонд, осигуряване на достъп за хора с увреждания до и във сградите, изграждане на инсталации за алтернативни източници на енергия, доставка на оборудване и обзавеждане и др. Специален акцент е поставен върху подобряването на енергийната ефективност на сградите на социалните услуги.

"Надеждата ни е, че общините ще успеят да се мобилизират, да проектират и да се справят в рамките на сроковете, за да осигурим по-уютни домове за стари хора", заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Тя уточни, че процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост е част от голямата реформа на системата за социални услуги за възрастни хора.

"Под реформиране на домовете за стари хора ние разбираме привеждане на съществуващата материална база и организацията на предоставяне на социалната услуга в пълно съответствие със стандартите и изискванията за резидентната услуга за възрастни хора в надтрудоспособна възраст,

регламентирани в Наредбата за качество на социалните услуги", подчерта Илиян Саралиев, началник-отдел "Програми за социално включване" в дирекция "Социално включване" на Министерство на труда и социалната политика.

Той припомни, че според нормативните документи максималният брой потребители в едно помещение за живеене трябва да бъде двама души. Необходимо е да бъде осигурен санитарен възел във всяка стая, достъп за хора с увреждания до и в сградата и помещенията, както и да се обособят помещения за социални контакти, самостоятелно приготвяне на храна и др.