Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е провело процедурите за подбор и купуване на имоти по проект "Развитие на социалната икономика“ при пълно спазване на законодателството и принципите за ефективно изразходване на обществения ресурс и защита на държавния интерес, съобщават от Министерството. В оперативното споразумение за изпълнението на проекта между МТСП и Министерството на финансите е регламентирано, че 6-те регионалните центъра за развитие на предприятията от социалната икономика се създават след закупуване на сгради, което изключва възможността за тяхното наемане. Съгласно Закона за обществените поръчки обществени поръчки не се провеждат при придобиване или наемане, независимо с какви финансови средства, на земя, съществуващи сгради или други недвижими имоти, или права върху тях.

Имотите са избрани на база на методики с изисквания за допустимост и за оценка на получените офертни предложения. Изискванията са имотите да са в областни центрове, в които има социални предприятия, университет, да са на комуникативно място в близост до центъра на града, да са на партерен етаж или с достъпна среда, да са до 500 кв. м, които включват административна и изложбена част.

Министерството на труда и социалната политика е направило всичко възможно, за да намери свободни подходящи общински или държавни имоти. За целта са изпратени писма до всички областни управители и до кметове на общини за наличие на свободни помещения държавна или общинска собственост, съгласно заложените по проекта параметри. Извършени са огледи на 11 помещения от предложените имоти. При направеното обследване е установено, че голяма част от тях не отговарят на важни критерии за подбор – локация, комуникативност, пътникопоток, пространство. Повечето от тях се нуждаят от цялостна реконструкция или значителен ремонт. За нуждите на проекта и спазването на съответните срокове са уведомени и всички ведомства на МС, за да се намерят свободни държавни имоти, но такива не са предложени.

Поради изчерпването на всички възможности да се намерят подходящи свободни имоти държавна или общинска собственост МТСП изпраща писма до агенции за недвижими имоти. В отговор са подадени 35 оферти. Предложенията са оценени от комисия от 7 членове. 13 от офертите са допуснати за следващ етап за оценка и класиране, останалите 22 не са отговаряли на обявените условия. Изпращани са повторни писма за проверяване на възможността за намаляване на цената за всеки имот.

От тези, които отговорят на условия са закупени имотите, определени на първо място. В процедурата е ползван независим оценител съгласно изискванията на Закона за държавната собственост. Сделките са направени в нотариална форма, за да се защити държавния интерес.

Комисията е получила 5 оферти за Габрово и е избрала този, който е с най-ниската предложена цена. Направен е оглед на имот, собственост на областната администрация, който е бил в лошо състояние и с недостъпна архитектурна среда и не е отговарял на изискванията за създаване на регионален център за развитие на социалната икономика.

Агенция "Фокус" припомня, че вчера от БСП обявиха, че ще дадат на прокуратурата Министерство на труда и социалната политика за злоупотреби с европейски средства.