Правителството разреши Министерството на транспорта и съобщенията да проведе преговори с Европейската комисия за финансиране на дейности за увеличаване на инфраструктурния капацитет на България, съгласно Плана за действие за "Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата могат да бъдат осигурени от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., след одобрение на Европейската комисия за преструктуриране на дейности в програмата.

Износът от Украйна беше драстично ограничен поради блокадата на украинските черноморски пристанища от руския военноморски флот. Преди войната 90 % от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през тези пристанища.

Предвид това Европейската комисия прие План за действие "Коридори на солидарността“ ЕС - Украйна, който цели да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. Във връзка с изпълнението на този план, България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно от Украйна по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа на страната.