Книга "Към българските корени. Из творческите изяви на учениците в Българското училище в Страсбург" бе издадена по случай 15-тата годишнина от създаването на Българското училище в Страсбург. Тя е издадена от Издателския център "Боян Пенев" при Института за литература – БАН. В книгата има есета, разкази, приказки, стихотворения, литературни преводи, рисунки и комикси, подготвени в часовете по творческо писане и по художествено творчество, за конкурси или училищни тържества. Има и анкета с учениците за това кое ги мотивира да учат български език, съобщиха от МОН.

111 деца и ученици посещават училището, което тази година се подпомага от МОН с 58 707 лв. 21 ученици са включени в електронно обучение с частично присъствени часове, което осигурява достъп на деца от населени места извън Страсбург.

В училището е сформирана група "Музикален клас" с ръководител Димитър Гугов - гъдулар, музикален педагог и композитор, който от години живее във Франция. Той разучава с децата български народни песни, но и популярни песни от съвременни композитори, както така пази жива връзката им с България чрез изкуството.

Училището предлага обучение, което съответства на 12-те нива на изучаване на езика в българската образователна система. Имат договор с Департамента за езиково обучение към СУ "Св. Климент Охридски" за сертифициране на знанията по български език по нива на Общата европейска езикова рамка. Вече имат и ученици, които учат висше образование в България.

Неделното училище отбеляза своята 15-та годишнина с впечатляващ спектакъл с български стихове, музика и танци под надслов "Да събираш спомени в кутия за мечти".

На прекрасен български звучаха стихотворението "Хубава си, моя горо" в съпровод на флейта и стихотворението на Ботев за Хаджи Димитър. Малки и големи ученици танцуваха ръченица и хоро, имаше и изпълнение на "Я кажи ми, облаче ле бяло" – своеобразен химн на българите в емиграция. Интересни бяха и сцените, пресъздаващи истории на Хитър Петър.

Участие в спектакъла взе и Фолклорен ансамбъл "Хоро" от Фрайбург в Германия, който ще се ангажира с организиране на курсове по народни танци за малки и големи в Страсбург.

Европейската асоциация, към която е училището, популяризира българския език и култура в съответствие с изискванията на Министерство на образованието и науката на България. Тя подпомага училището за организиране на различни извънкласни дейности.

В асоциацията, която се радва на широка подкрепа на местно ниво, членуват близо 200 българи и французи.

Доц. д-р Лидия Михова, училищен ръководител, и председателят на Асоциацията Христо Христов благодариха на всеотдайните учители, както и на доброволците, които помагат на училището.

На тържеството в театъра Eurodistrict (BA-AL) се събра българската общност в Страсбург, но и от Германия. Заедно с тях беше и постоянният представител на Република България към Съвета на Европа посланик Мария Спасова, която подкрепя училището и пожела на децата да учат и да се върнат в България.

Директорът на дирекция "Обучение на българите зад граница и училищна мрежа" Ваня Балчева приветства сплотената училищна общност от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и подари на ръководителя Лидия Михова плакет на МОН.