Министерството на младежта и спорта и Министерството на външните работи организираха футболен празник за над 50 деца в неравностойно положение от Видин, които попадат в обхвата на спортно-социалното училище към Фондация “Реал Мадрид". Инициативата беше реализирана по повод Международния ден на детето - 1 юни, съобщиха от Министерство на младежта и спорта.

На националния стадион “Васил Левски" младите футболисти бяха посрещнати от заместник-министъра на младежта и спорта инж. Владимир Харизанов и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Харизанов пожела на децата да бъдат здрави, да преследват мечтите си и да бъдат винаги с усмивка на лице.

“За мен е огромно удоволствие да споделя заедно с вас този празничен ден. Показахте великолепните футболни умения, които сте придобили, благодарение на фондация “Реал Мадрид". Тук е моментът да изкажа благодарност и към хората, които са неотлъчно до вас и ви помагат както да успявате в живота, така и във футбола. Спортът е социален феномен с неоценим в световен мащаб ефект. Той учи на дисциплина, здравословен начин на живот, уважение към противника. Благодарение на спорта вие ще придобиете качества, които ще ви помогнат в бъдеще", каза зам.-министърът на младежта и спорта.

Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в инициативата, а специално видеообръщение направи легендата на българския футбол Христо Стоичков.

По време на празника бяха организирани футболни двубои, а след техния край всички играчи получиха медали, които бяха връчени от зам.-министър Харизанов и министър Генчовска.

Специален гост на събитието беше и голмайстор номер едно в българския футболен елит за всички времена Мартин Камбуров.

След края на двубоите децата имаха възможност да се запознаят с богатата история на българския спорт. Специално за тях беше организирано посещение на Музея на физическата култура и спорта, който се намира на Националния стадион “Васил Левски".

Инициативата се реализира със съдействието на изпълнителния директор на "Национална спортна база“ ЕАД Венцислав Петков, който също уважи празника.