Министерството на младежта и спорта бе домакин на експертна среща на тема "Младежта като стълб за изграждане на устойчиви и мирни общества“, която е част от календара на българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на спортното министерство.

Събитието бе открито от заместник-министъра на младежта и спорта Петър Бучков, заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и заместник генералния секретар на ЦЕИ Жужана Кирали.

"Младежта е основен приоритет на председателството. Това е не само силно признание за ролята на младите хора като двигатели на промяната за устойчиво бъдеще, но също така показва нашата решимост да поставим младите хора в центъра на нашите политики. Темата на днешната среща е доста актуална в светлината на световните събития през последните години. Младите хора са свидетели на пандемии, военни конфликти, икономически и здравни кризи и са изложени на различни предизвикателства във всички аспекти на живота си - социална дистанция и изолация, безработица, дезинформация, фалшиви новини и др.“, каза Петър Бучков.

Той допълни, че младите хора имат важен положителен принос за насърчаването на международния мир, демокрацията и социалното сближаване. "За да гарантираме тяхното смислено участие, ние трябва да си сътрудничим и да подпомагаме младежите в процесите на поддържане на мира и предотвратяване на насилието за по-приобщаващи и мирни общества“, каза още Бучков.

Заместник-министърът на младежта и спорта изрази увереност, че експертната среща ще допринесе за укрепване на многостранното сътрудничество по отношение на улесняването на междукултурния младежки диалог, а овластяването на младите ще подпомогне допълнително за насърчаването на мира, демокрацията и социалното сближаване.

Всяка делегация бе в състав от един високопоставен експерт от министерствата, отговарящи за младежта и един представител на националния младежки съвет на държавите членки. При този формат на събитието от страна на България заедно с Министерството на младежта и спорта роля на домакин имаше и Националният младежки форум.

Програмата се състоя от три отделни панела, в които бе обхваната тематика, свързана с активното включване на младежите в изграждането на мирни и устойчиви общества. Целта на срещата бе да бъде предоставена възможност на държавите членки към ЦЕИ да обменят гледни точки и добри практики. По време на събитието бе дискутирано и социалното приобщаване с оглед на превръщането на младите хора в активни участници в справянето с препятствията пред различни групи в неравностойно положение, които не им позволяват да участват пълноценно в политическия, икономическия и социалния живот.

България пое ротационното председателство на ЦЕИ за тази година на 3 декември 2021 г. в гр. Будва, Черна гора. Работните приоритети на Българското председателство са свързани с темите "Възстановяване от пандемията“, "Засилена свързаност“, "Младеж“ и "Местно измерение“. Акцент е поставен върху младите хора, като основни участници в регионалното сътрудничество и движеща сила на нашите общества.