Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще изплати допълнително над 9 млн. лв. за насърчителни мерки във връзка с инвестиции в България на 14 дружества. Те изпълняват инвестиционни проекти, сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщиха от Министерството.

На заседанието си днес Министерския съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2022 г.

Общата стойност на инвестициите по проектите на компаниите е приблизително 430 млн. лв. По тях ще бъдат разкрити 3 671 нови работни места. Предприятията, сертифицирани и насърчавани по ЗНИ, са част от глобалните вериги на доставките във водещите индустриални браншове в европейската и световна икономика.

Средствата по ЗНИ са предназначени за насърчаване на инвестициите на местни и чужди предприятия за изграждане на нови производствени мощности и създаване на дългосрочни нови работни места. Чрез тях се осигурява подкрепа за предприятията в индустрията и високотехнологичните услуги с най-голям принос в брутния вътрешен продукт на страната, с висока конкурентоспособност и значим експортен потенциал.