Финансови инструменти за 660 млн. лв. ще бъдат на разположение за бизнеса през 2023 г. по НПВУ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

С първия дялов инструмент ще бъдат вложени 146,7 млн. лв. (75 млн. евро) във възстановяване от Ковид кризата на малки и средни предприятия, дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация до 3000 служители. Със средствата ще могат да се покриват режийни разходи, заплати, материали или консумативи, да се запазват работни места и да се закупува ново оборудване.

С втория дялов инструмент ще се повиши капацитетът на компаниите да създават и внедряват иновации. Той също ще е с бюджет от 146,7 млн. лв. (75 млн. евро). Парите ще се инвестират в развойна дейност, в придобиване на права върху интелектуална собственост и в трансфер на знание.

Ще могат да се придобиват и машини, с които да се разработват иновативни продукти. Инструментът е насочен към МСП, дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация до 3000 служители

Третият дялов инструмент, който е за климатичен неутралитет, ще е с бюджет 58,7 млн. лв. (30 млн. евро).

С него ще се подкрепят МСП, както и дружества със специално предназначение (в състава, на които могат да бъдат освен предприятия и публични институции и неправителствени организации), големи инфраструктурни планове, проекти за оборудване и съоръжения, които допринасят за опазване на околната среда, дигитализацията, за преодоляване неблагоприятното влияние върху климата, както и за прехода към цифрова икономика и подобряване социалните условия на живот.