След като премиерът Гълъб Донев освободи от длъжност заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов, МЕУ излезе с официална позиция по казуса. Той напуска поста по собствено желание, съобщиха от министерството.

"Изборът на независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване“ АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството.

"Процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. Списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията. Видно от публикувания списък, двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати", пише в позицията на ведомството.

От министерството уточняват, че поканата за свикване на Общото събрание на "Информационно обслужване“ АД, на което е следвало да бъдат избрани предложените за членове на съвета, е публикувана в Търговския регистър и е публично достъпна повече от един месец преди провеждане на самото събрание.

Решението на Общото събрание е публикувано и достъпно на сайта на Търговския регистър.

"Процедурата по номиниране, класиране и избор е проведена при стриктно спазване на разписаните правила в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане.  

Министърът на електронното управление Георги Тодоров категорично заявява, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност, като в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата", пишат още от МЕУ.

Припомняме, че БСП сезира главния прокурор за готвена намеса в изборите, за която намекнал и освободения от длъжност Благовест Кирилов.