Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Това увери на пресконференция служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, предаде репортер на "Фокус".

"Екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен. След малко започва процедурата, която се извършва от Централната избирателна комисия и е свързана с довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на 9 юни т.г.", заяви Мундров.

Изграждането ще се извърши в контролирана среда, предоставена от министерството, уточни той.

"Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно, за да бъде проведен най-прозначният и открит процес по удостоверяване на машините", обеща министър Мундров.

9500 са машините в България, а 250 са извън страната.

"Знаете, че всички действия бяха публични и прозрачни. Такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, беше на случаен принцип и беше извършено от представители на медиите. Процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време оттук, а за подпомагане на нашите екипи привлякохме външни експерти, за да осигурим максимално широка експертиза", увери той.

"За първи път представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, на неправителствени организации, получиха достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в чл. 213а, ал. 3 от Изборния кодекс", припомни Мундров.

"Колегите, които стоят тук, ме увериха, че технически проблеми с машините няма да има", обеща служебният министър.

Днешната процедура по доверено изграждане на софтуер от ЦИК ще може да се гледа в реално време. След краят й ще бъде оповестен публично т.нар. хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, обясниха от МЕУ.

Министърът на електронното управление съобщи, че до края на деня се очаква института по стандартизация и института по метрология да подпишат решението за удостоверяване на машините.