"Заплахите сред българите не спират. Те са ежедневие в социалните медии. Като отворите Facebook и видите какви работи се пишат, в ни една нормална държава по света не се виждат такива работи. Комисарят по разширяването на ЕС - Вархеи, разбра че не сме проблем, а сме решението на Македония по пътя й към ЕС", каза председателят на българския клуб в Битоля, Люпчо Георгиевски в коментар за "Фокус" по темата за продължаващите нападки срещу българите в РСМ и срещите му с политици в Брюксел.

От думите му стана ясно, че на тези заплахи срещу българите в социалните мрежи властите не реагират. От 10 сигнала за заплахи, подадени от българския клуб в Битоля, няма нито една реакция от страна на властите.

Председателят на българския клуб "Иван Михайлов" коментира за "Фокус" и срещите си в Брюксел, които проведе наскоро:

"В Брюксел имахме редица срещи с политици от Европейския парламент. Най-значителна беше срещата с комисаря по разширяването Оливер Вархеи. Там обсъдихме проблемите на македонските българи. Казахме, че не сме никакъв проблем в Македония, че сме решението по пътя на Македония към европейския съюз. Мисля, че той ни разбра".

От институциите в Брюксел българите в РСМ очакват да се укаже на държавата им да уважава договорите, които тя е подписала - договора за добросъседство с България и френското предложение за етапите, през които РСМ трябва да премине, за да получи шанс за членство в ЕС.

"След посещението ни в Брюксел тук (б.р.: в Скопие) ни прие и министърът на външните работи, г-н Буяр Османи. Той е първият политик в Македония, който ни прие. Това го оценяваме като крачка напред за македонските българи - да отвори и други врати да се срещаме и с други политици в РСМ и заедно да решаваме проблемите, с които се срещаме тук", каза още Георгиевски.