"Искам да изразя своето удовлетворение, че и външно министерство реагира на Резолюцията на Европейския парламент, която предполага въпреки че Истанбулската конвенция влиза в противоречие с Конституцията, ЕП да ни присъедини целокупно към нея, като ратифицира и от наше име Конвенцията. Удовлетворена съм, че държавата спазва Конституцията като висш закон в нашата държава и се интересува от това да представя нас всички заедно пред ЕС и да не допуска такъв диктат“. Това заяви Людмила Йорданова от Българския родителски централен комитет (БРЦК), който ще вземе участие в инициативния комитет за провеждане на референдума относно джендър идеологията, организиран от БСП, съобщиха от партията.

В ефира на Евроком Йорданова посочи, че един от проблемите в Истанбулската конвенция е, че въвежда понятия, които променят нашия свят: "Истанбулската конвенция създава прецедента да има в правното пространство понятието "домашно насилие“ като нещо абсолютно обтекаемо. Никъде не е определено какво представлява физическото, психическото, икономическото насилие – жертвата решава спрямо себе си и съдът го признава“, посочи тя и допълни, че когато се погазват правата на личността, съществува Наказателния кодекс, както и други закони в българското законодателство, които предполагат институциите в държавата да вземат отношение.

Тя посочи, че освен това Истанбулската конвенция препоръчва да няма медиация, когато има семейни проблеми: "Тоест предлага институциите, които се занимават с това да се борят срещу насилието у дома, да не предлагат скъсяване на процеса. В едни толкова деликатни отношения каквито са отношенията вътре в семейството, никой да не се грижи за това хората да намерят път един към друг“.

Йорданова посочи още, че няма достатъчно аргументи дали ще има положителен резултат от Истанбулската конвенция и даде за пример проектите за ранно сексуално образование, които са подкрепени от световни организации, но включват спорни практики.

"Истанбуслката конвенция обяснява "джендър“ като социален пол и предполага традиционните роли, свързани с пола, да бъдат избягвани. Това вече мина като вълна през САЩ, Великобритания и толкова деца под 18 години там вече имат объркани съдби - във Великобритания например масово започват да правят процедури за смяна на пола. Това е процедура, която започва на 4 години“, даде пример Йорданова и приветства решението на ВКС подобна процедура да не може да се осъществява в България.

"Хората, които имат най-големи претенции да са модерни и отворени към света, пренебрегват законите в България и решенията на нашия съд. Когато падна законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в парламента, едно от основните твърдения беше, че този закон нямал "нищо общо“ с Истанбулската конвенция. Нищо общо - като изключим препоръката да се предлагат специализирани социални грижи, както и да навлязат широко неправителствени организации, които определят нуждата от тези специализирани услуги и които ги предлагат и получават пари от обществото през нашите данъци – тоест те затварят напълно кръга“, обясни Йорданова.

По нейните думи страните, в които Истанбулската конвенция отдавна се предлага, имат много тежък проблем с насилието. Тя даде пример със САЩ, където в Калифорнийски затвори се оказва, че вече е мода мъже, които биват арестувани, да определят себе си като транссексуални и по този начин да влизат в женски килии. Това е довело до нараснал брой на изнасилени жени в Калифорнийските затвори, посочи Йорданова.

Според нея натискът в ЕС няма да престане: "За съжаление в последните години ЕС показва една тенденция на развитие, която дълбоко обижда моето чувство за общност, защото когато ЕС е създаден е ставало дума за общност, в която има свободно движение на пари, капитали, стоки и хора, а не за налагане на идеи“, коментира тя.

"Младите хора търсят нещо интересно, те смятат, че това е част от съпротивата на традиционното, те не са в състояние да вникнат в размерите на това, което следват, докато не настъпи тяхната емоционална и психологическа зрялост“, каза Йорданова.

Представителката на БРЦК посочи нуждата от създаване на регистър на насилниците: "Но не по това, че някой е казал, че са насилници – както се предлага, а по доказване на насилието“, допълни тя.

"Като брой хора на ключови политически места, единни в полза на такова решение, са малки формирования. Те нямат подкрепа в страната. По-скоро проблемът е в това, че другите партии не са монолитни в своето решение. И това е битка душа по душа, човек по човек, за бъдещето на нашите деца“, каза Йорданова.

"Основна наша мисия е борбата деца да не се извеждат от българските семейства без да има крайно належаща нужда. БСП беше партията, която ни покани да бъдем съратници в референдума за джендър идеологията. Ще прецезираме въпросите и ще започнем събирането на подписите. Ако не искате да гласувате, защото не знаете за кого, включете се в подписките за референдуми, за да може по конкретен проблем всеки от нас да каже своето мнение“, призова Йорданова от БРЦК.