Децата днес не се възпитават да бъдат читатели. Читателите се раждат в скута на баба си и майка си, които са им чели книги. Вече отгледахме едно поколение нечетящи хора и сега имаме възможност да поправим тези щети през идващото поколение. Това каза Любов Миронова – обучител, педагог и създател на детски отдел на библиотеката в село Раждавица, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Това според нея може да стане чрез откриване на повече детски отдели в библиотеките и чрез доброволци, които четат на децата. По нейна инициатива такъв детски отдел ще бъде открит към Народно читалище "Светлина – 1913“ в село Раждавица, община Кюстендил.

За да се реализира такъв детски отдел са необходими усилията на много хора, сподели Любов Миронова. "Идеята, инициативата и организацията е моя, но това се случи с енергията, средствата и книгите на много други хора. Основни дарители са моите ученици от Училището за съзнателни родители – това са стотици семейства, които учат с мен една година как да възпитават децата си от 0 до 7-годишна възраст. С техни средства и с  помощта на кмета на селото е ремонтирана една просторна стая. Закупихме мебели, имаме подарък прекрасни реплики на картините на Петя Константинова. Нашата библиотека е специализирана. Моите ученици са изпращали много конкретни заглавия и издателства, които аз съм им препоръчвала да купуват за своите деца. Имаме един сектор, който е в рими – децата от 0 до 7 най-много обичат текстове в рими. Имаме сектор, който е за деца от 4 до 7, където има малки, тънки книжки и поредици, които са възпитателни и от които децата научават как да реагират в проблемна ситуация. Имаме сектор с приказки на народите, в който са събрани приказки от цял свят. Има много хубав сектор с енциклопедии и сектор с литература за деца от 7 до 12, българска и чуждестранна. В момента има седем стелажа с книги“, разказа тя.

В село Раждавица има действащо училище, където учат 80 деца, които живеят в пансион. "Вярвам, че те ще бъдат добри читатели. Много ценно за тях и за бъдещето им е да имат възможност да се срещнат с качествена литература“, каза Миронова.

През лятото в селото заедно с бабите и дядовците си идват и много деца, допълни тя.

Любов Миронова подчерта, че книгите трябва да се подбират от родителите съобразно нуждите на детето в съответния момент и съобразно това какво развиваме. "До 7-годишна възраст четем на децата, за да събуждаме ума. Около шестата-седмата година четем вълшебни приказки, защото умът вече е достигнал до ниво, в което въображението се отключва, и ние започваме да го стимулираме – да си представи самодива, да си представи змей, неща, които ги няма в реалния свят, то да ги конструира вътре в себе си“, обясни педагогът. Детето развива въображението си, а то е най-важният фактор в зряла възраст човек да бъде творец и да създава реалност“, обясни тя.

Много важно е до седмата година детето да познава света като добър, за да има силата, която му позволява да се изправи и да продължава напред, когато дойдат трудностите, допълни педагогът.

Според нея децата не трябва да слушат адаптирани приказки. "Те отнемат възможността на детето да извлече жизнените сокове на приказката“, поясни Миронова.

Тя е автор на серия приказни истории за Бонбончо. "Това са приказките, с които приспивах моя син. Той ги записваше на телефона си, пускаше ги на други деца и те много се забавляваха. Приказките бяха над 400, но той загуби няколко телефона и са останали 108. Това са няколко хиляди страници, защото самите приказки са дълги. Аз им направих готов предпечат и са сложени на сайта ми, за да може българите в чужбина да си ги изтеглят на цветен принтер. Има указания как да ги подвържат и децата им да могат да четат българска литература и да се забавляват, защото те са смешни. Това са възпитателни момчешки истории, с които се въвеждат определени правила на поведение, дава се разумно решение на определени теми. Те са ценни приказки, защото са с пет архетипни образа – пет деца, момчета, реагират по определен начин. Всяко момче може да избере с кого от тях да се идентифицира, но във всички варианти ще намери конструктивно решение на ситуацията, в която е“, разказа Любов Миронова.

Калина СВЕЖИН