Служебният кабинет трябва да внесе в Народното събрание нов бюджет за 2023 г.! За това настоя вицепрезидентът на КНСБ Любослав Костов в интервю за Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“. Той бе категоричен: "В момента много закони се нарушават и най-важен от тях е Законът за публичните финанси. Нашето основно искане е да има бюджет и тази държава да има някаква рамка! Между първо и второ четене ще се предложат над 100 законопроекта за разходи. Включително и ние искаме да се вдига МРЗ, да има политика по доходите, но никой не знае колко ще струва това на държавата! Няма 3 годишна прогноза, няма отчети. Без бюджет няма как това нещо да се случи!“.

Според синдикалиста там, където в публичния сектор увеличението на заплатите е по малко от кумулативната инфлация, разликата трябва да се допълни от държавата. Това трябва да стане през нов бюджет. Има много сектори, които се нуждаят от финансиране.

   Любослав Костов заяви, че президентът Радев е поел ангажимент до началото на декември служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г., но това не е изпълнено. Затова КНСБ се чувстват излъгани. Синдикалистът бе категоричен, че ако не бъде внесен нов бюджет и няма увеличение на минималната работна заплата на 850 лева, КНСБ ще увеличат своя натиск и ще протестират всяка седмица пред Парламента! Той заяви: "Ако не се приеме бюджет, ако не се внесе, ако няма ръст на минималната работна заплата – КНСБ ще протестира цяла зима и всяка следваща седмица нашият натиск ще става все по-голям и по-голям! Решили сме го, хората са с нас, не е нужна никаква мотивация! Но се надявам да не се стига до такива крайни мерки!“.

Любослав Костов призова политиците да изпълняват обещанията си и да поемат отговорност и определи случващото се в Народното събрание в момента като пълно фиаско! Според него, ако бъде сформиран редовен кабинет, той трябва да представи управленска програма, в която първа точка да бъде политиката по доходите. Той добави, че би било добре да се подпише споразумение между синдикатите, работодателите и партиите, които ще управляват, за да са наясно хората какви са позициите на управляващите и неправителствения сектор.