Светът се тресе и при това – по много линии. И ако 2023 г. беше година на войната, то сега думата на годината може би ще бъде "войни“, тъй като вече става дума за два големи конфликта, плюс информацията, с която разполагаме – че има над 40, според оценки на експерти, военни конфликти, които се водят в света в момента. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, зам.-министър на външните работи, бивш посланик в Лондон.

"Най-негативното е, че политическите усилия са насочени не към предотвратяване или прекратяване на войните, а към тяхното оправдаване и продължаване. Т.е. проблемът не е толкова в самите войни, а в липсата, в логиката и във философията на приемане на войната като част от нашето ежедневие, едва ли не като нормалността", коментира още той. 

Като че ли тази година даде отговор поне на един въпрос и той е: има ли военно решение на войната в Украйна. И отговорът беше "Не“, категоричен бе Кючуков.

"Отговорът беше "Не“, предвид това, че на практика контранастъплението, което беше проведено от украинска страна, не доведе до резултати. Войната на практика е в застой, както отбеляза и самият главнокомандващ на украинската армия Залужни. И това, което може да се направи като констатация след 22 месеца война, е, че не сме по-близо до мира, което означава, че или не сме се опитали, или сме се провалили в усилията си, като и в двата случая е очевидно, че е необходимо преосмисляне на подхода", каза още бившият ни посланик в Лондон. 

"Очевидно, от една страна, самата кандидатура на Путин за президент изглежда може би… т.е. резултатите от тези избори изглеждат най-лесно предсказуеми. Едва ли може да се очаква промяна чрез избори в Русия сега по време на война, първо защото войната и посочването на външния враг консолидира руското общество. Ако може да се очаква вътрешна промяна, тя би била едва след спиране на военните действия. И второто, което е важно – ако си спомним интервюто на Путин само отпреди няколко дни, там имаше едно изречение, на което не беше обърнато достатъчно внимание, но което беше много показателно. Става дума за това, че беше казано "Одеса е руски град“. На практика цялото интервю казваше едно единствено нещо: още война, повече война", категоричен бе Любомир Кючуков.