"В Давос проблемите няма да бъдат решени, защото това не е среща на правителствени ръководители. САЩ дори изпращат министъра си на труда".Това каза Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи и посланик в Лондон, сега директор на Института за икономика и международни отношения в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" по повод започналия в Давос Световен икономически форум, в центъра на чиито дискусии са кризите: икономическата, на околната среда, социалната и геополитическата в отговор на въпроса ако фрагментацията е на икономически и геополитически, как изглежда това сътрудничество.

Няма основание да се очаква, че ще бъдат обсъждани пътищата за дефрагментация на света, стана ясно от думите на Кючюков.

"За преодоляване на конфронтацията и намиране на решение на конфликтите, разбира се, на първо място е войната в Украйна, чрез политически средства и диалог. Както всяка година и този път на форума ще бъдат констатирани най-острите проблеми за развитието на света", каза Кючюков.

По негови думи няма как в Давос да се решат проблемите, защото това не е среща на правителствени ръководители.

"Следва да се отбележи леко иронично фактът, че на форума на който обикновено се преброяват световните милиардери, Съединени американски щати изпращат в своята делегация министъра на труда", добави той.

"Самият форум винаги е бил основно на представителите на корпоративното начало, но той, както стана дума и в началото, отразява процеси и тенденции в света", каза още Кючюков.

Цоня СЪБЧЕВА