Войната в Украйна ще се отрази негативно върху процесите в ЕС. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, сега директор на Института за икономика и международни отношения.

"След Украйна и Русия, Европа е най-потърпевша от това, което се случва. Второ, когато и както да завърши тази война ние ще имаме една буквално разкачена Европа, разделена с една дълбока пропаст, където дори сътрудничеството, дори диалогът отсъстват. Сегашната динамика на развитие на международните отношения по-скоро очертава ситуация, когато САЩ постепенно ще оставят на Европа задачата за сдържането на Русия, съсредоточавайки своите усилия и ресурс в противоборството за глобално лидерство с Китай", посочи анализаторът.

Според него, от друга страна виждаме едни дълбоко милитаризирани международни отношения – Европа обяви официално прехода си към  преминаването на икономиката на военни релси.

"Т.е. всичко това, в своята съвкупност, предполага доста тежки времена за Европа, и ако тя не поеме това, което навремето беше формулирано като стратегическа автономност като своя цел и не се постарае да се превърне в самостоятелен глобален играч, тя ще седи на втория ред на масата на световните проблеми, а там ще бъдат само САЩ и Китай", добави Любомир Кючуков.