"Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш къщата на свлачище или на плаващи пясъци и да питаш после какво ще се случи – то е ясно какво ще се случи. Стабилността на бюджета е в основата на всичко, каквото правиш нагоре. Когато някой си прави шеги с основите на къщичката ни… имаше коментари, че сме много вехни хора и не разбираме от новата Априлска линия или новият вятър".

Това заяви в студиото нa NOVA NEWS бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

"Разходите нараснаха значително. Когато от МФ представи базисния бюджет за 2023 г. – те представиха увеличението на разходите", поясни той защо служебният финансов министър Росица Велкова отказа да внася проекто-бюджет за 2023 г.

"Законът изрично казва,че трябва да бъде внесен бюджет с рамка на действие от 1 януари до 31 декември. Когато правиш бюджет, трябва да имаш законова основа. Той е преди всичко политика, той е инструмент за правене на политика. Политиката е нещо дългосрочно, тя не е 2-3-4 месеца", поясни Дацов.

"Каквото и да прави служебното правителство, то няма да е добро. То можеше да внесе предишния проект, но нямаше как да мине – правилата са такива", мотивира се финансистът.

Той подкрепи становището на финансовия министър от служебния кабинет на Гълъб Донев – "внасянето на бюджет е отговорност на политическите партии. Хората на изборни длъжности навсякъде по света са натоварени да вземат най-важните решения".

"Пенсиите и заплатите са първа редичка – те се разплащат приоритетно. Пенсиите винаги са осигурени. На макро ниво това създава дисбаланс. По-голямата част от пенсиите се плащаха от социалните осигуровки", обясни Дацов.

Относно възможността да се състави редовно правителство, финансистът заяви, че е оптимист. "В последните два дни имам усещането, че май ще се състави правителство – 30-35%. За тях е неизгодно – ако има служебно правителство политиците стоят извън властта. Тогава не са политици", каза Дацов.