Софийският градски съд отхвърли молбата за изменение на мярката "задържане под стража“, подадена от Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе на 25.09.2022 година, съобщиха за "Фокус" от Съдебната палата. 

Съдът прие, че от доказателствата по делото не се опровергава предположението, че деянието е умишлено. Също така не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление, тъй като Любенов многократно е санкциониран за нарушаване на правилата за движение. Срокът на задържане не превишава разумните предели, а и все още не са извършени всички необходими действия по разследването.

"Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено", каза Любенов пред съда.

"Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка".

Съдът обаче му напомни, че общественият ред и сигурност са по-важни, от неговите лични нужди.

Ако определението бъде обжалвано, съдът насрочи заседание пред САС за 23 март 2023 г., от 10 ч..

По разказ на свидетели Димитър Любенов, който със своето "Порше Панамера" уби на пътя французина Лорен Пети, се е държал нагло след катастрофата. "К'во ви пука за нек'ви французи, вие българи ли сте", крещял той.

Инцидентът стана на 25 август 2022 година, около 4 часа на околовръстното на София.

Близо до търговски център Любенов карал с висока скорост своята кола, когато от локалното платно се включил "Форд Фокус", в който Пети бил със своята съпруга.

Колата на французина била ударена отзад и се обърнала по таван. Шофьорът загинал на място.