Мотоциклетът има някои специфични характеристики, които са негови предимства – той е малък и по-бърз от автомобила, но ако тези предимства не бъдат управлявани правилно, те могат да станат недостатъци в определена ситуация, да направим катастрофа и да пострадаме. Това каза мотоциклетистът и парамедик Лъчезар Бъчваров в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Носенето на предпазна екипировка при каране на мотоциклет по думите му е задължително. "Носенето на каска е задължително, защото тя пази главата, а самият визьор предпазва очите ни по време на движение. При останалата екипировка законът ни позволява да е по избор, но аз лично в моя опит съм видял, че тя наистина има голямо значение. Наглед малки падания и наранявания без екипировка всъщност биха били фатални. Има случаи, когато поради високата скорост до такава степен са изпилени крайниците и е свалена кожата, че в някои случаи се стига и до ампутация“, даде пример Лъчезар Бъчваров.  

От няколко години на пазара се предлагат и якета, които пазят мотоциклетиста и пасажера по активен начин. Става въпрос за якета и жилетки, които имат интегрирани в себе си въздушни възглавници, които се активират в момент на падане, обясни още той. "Те пазят много по-добре от всички пасивни якета, наколенки и протектори“, отбеляза Бъчваров.  

Возенето на пътник на мотоциклет трябва да бъде съобразено с неговите килограми, тъй като допълнителната тежест променя спирачния път, устойчивостта в завоите. Законът позволява возенето на деца над 12-годишна възраст. 

Лъчезар Бъчваров обясни, че ограничението за максимална допустима скорост на мотоциклети на автомагистрала е 100 км/час, докато за леките автомобили то е 140 км/час. Това ограничение по думите му е предпоставка за задръствания, забавяне на трафика и пътнотранспортни произшествия.  

Сред най-честите нарушения, които мотоциклетистите правят на пътя, е каране по осевата линия. "Те по никакъв начин не ангажират пътната лента, опитват се да минат покрай колите. Един мотоциклетист следва активно да застава в лентата, да пази позицията си в лентата, която е заел“, обясни Лъчезар Бъчваров.  

Много мотоциклетисти не носят дрехи със светлоотразителни елементи, застават в мъртвите зони на колите. "Ако ние виждаме лицето на водача на автомобила в неговото огледало, значи той най-вероятно също може да ни види“, каза още той.