"Вярно е, че България е на дъното в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, но не е вярно, че имаме най-голям дял на работещите бедни. Ако видим статистиката, профилът на бедните в България е почти от хора, които не са активни на пазара, т.е по една или друга причина, не работят. Тази година доходите ще се увеличат, а инфлацията ще се укроти". Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика в коментар по темата "Как се съпоставя добрият икономически растеж с високия ръст на потребителските цени".

По отношение на доходите на работещите и на пенсионерите, усещането идва като цяло от там, че България е по-бедна страна от по-богатия Запад, става ясно то думите на Богданов.

"В динамичните сектори, говорим за частния сектор, там заплатите преди, така да кажем, тежък инфлационен шок, който преживяхме през последните 7-8 месеца, растяха с изпреварващи темпове при почти нулевата инфлация от една страна, т.е хората реално забогатяваха като покупателна сила, и второ - дори и миналата година виждаме, че в някои сектори имаме повишение от над 10% на заплатите, т.е очевидно за част от работещите инфлационният удар е до някаква степен компенсиран", допълни икономистът.

От думите му стана ясно, че голяма част от инфлацията в България е резултат от много рязко покачилите се миналата година цени на горивата и ключови суровини, включително на основни хранителни и селскостопански изделия. Това се отнася по принцип за по-бедните страни, а и за по-бедните домакинства, които харчат повече за стоки от първа необходимост. 

"Няма противоречие. Разбира се, аз очаквам тази година доходите да изпреварят инфлацията, т.е ние да имаме едно, с известно забавяне, повишаване на заплати и пенсии, а инфлацията ще се укроти", допълни Богданов.

Цоня СЪБЧЕВА