Вие ни делите, вместо да ни обединявате. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Даниел Лорер от ПГ на ПП-ДБ по повод вчерашните думи на президентът, който заяви, че мандатът е "дискредитиран", предаде репортер на "Фокус". 

"Обръщаме се към президента на републиката - господин президент, член 1 на Конституцията гласи, че България е република с парламентарно управление. Припомняме, че законите на страната трябва да се спазват по буква, но и по дух. Най-висшата роля на президентството е да ни обединява, не да ни разединява. Обединението е ценността, с която президентската институция трябва да представлява навсякъде. Господин президент, вие не се справяте с тази роля. Вие ни делите вместо да ни обединявате", заяви той.

"Използваме тази трибуна да изразим мнението си, тъй като тази възможност ни беше отнета вчера при връчването на втория мандат. Има идеал, който ни обединява България е независима парламентарна република. Докато отношенията ни помежду ни преминават от точка на кипене и точка на замръзване, България се отделичава от призванието си да бъде свободна и развиваща се европейска страна", каза Лорер.

Той се обърна както към ГЕРБ-СДС, така и към останалите политически сили с призив за обединение, за да може 49-ият парламент да излъчи редовна власт, която управлява страната ни. 

"Знаем колко е трудно да си представим работа с ГЕРБ, но България днес и утре е по-голяма от това. Обръщам се и към избирателите на ГЕРБ, знаем колко е трудна работа с най-големия си политически опонент, но България днес и утре е по-голяма от това. Искам да се обърна и към всички останали политически групи и към онези българи, които не са намерили своето представителство в парламента, правителство на България трябва да има и то трябва да е на всички ни", категоричен бе Лорер.

"Изборът е ясен - между радикализиране заради партиен интерес или възстановяването на нормалността и превръщането на България в европейска сила. Днес, както винаги, изборът е ясен и историята няма да е безразлична към тези, които не участват в трудните избори. Решението е във вашите ръце и в силата на вашия дух", заключи той.