Венеция е един град, който има неповторима атмосфера по времето на карнавала – много романтична и цветна. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова професионалния фотограф Лили Йотова.

Венеция по време на карнавала има неповторима атмосфера с всички тези много пищни и зрелищни костюми, особено когато посетителите на карнавала успеят да се влеят със своите костюми в тържеството. "И наистина като вървиш по мъничките венециански улици се срещаш с най-различни много интересни хора. Те са различни, многолики заради и въпреки че са с маски, цветни. Можеш да видиш всякакви хора от всякакви народности, възрастни, деца, много влюбени двойки,“ обясни още тя.

Има конкурс за най-добър костюм и маска, в който могат да участват както местните, така и гостите на карнавала. "Всяка вечер на Сан Марко се представя всеки, който желае, и в края на последния ден се излъчва победителя. Всяка година е много различно – всяка година се експериментира, усъвършенстват се костюмите и се представя нещо ново,“ сподели още фотографът, като разказа, че има и различни видове маски, като едните са типично комедийните маски, използвани в театъра, а другите се правят специално за карнавала.

Карнавалът във Венеция води началото си от Средновековието и се провежда две седмици преди началото на Великия пост. По този начин градът изпраща зимата и посреща пролетта. "По време на карнавала се организират най-различни забавления, конкурси, балове, игри, като всички участници се събират да празнуват заедно и са били задължени да се маскират, целта на което е премахване на разликата между слоевете,“ разказа още Лили Йотова и добави, че по този начин хората намират свобода на изразяване на емоциите си и се отдават на удоволствия и изкушения

"Откриването на карнавала е много пищно и грандиозно, като на втората вечер от стартирането му се провежда голямо шествие по Канале Гранде от гондоли, лодки, платформи, украсени и декорирани. Цялото шествие е съпътствано от заря, светлинни ефекти, в последните няколко години правят 3D прожекции, и е много зрелищно. С това всъщност се открива самият карнавал.“

Лили Йотова попада за пръв път на карнавала случайно през 2008 година, и е останала изключително впечатлена от атмосферата на тържеството, "просто очите ти се пълнят с цвят и с емоции през цялото време. Да не изключваме и италианската кухня, която е забележителна. Всяко нещо, което съм опитала в Италия, е просто великолепно.“

Остров Мурано е задължителен за посещение когато се ходи във Венеция – той е известен със стъкларското си производство. "Майстори стъклари правят най-различни стъклени произведения на изкуството. Много красиви и цветни, има отворени работилници и стъкларски заводи, в които всеки може да влезе и да се види самия процесът на направата на различни стъклени предмети. Цветове, които са много характери за муранското стъкло, както и определената му специфика, го прави разпознаваемо по целия свят,“ обясни още тя.

Другият остров на Венецианската лагуна, който заслужава да бъде посетен, е Бурано. "Известен е като Цветния остров, защото всички къщи са боядисани в различни цветове. Поверието е, че това е направено така заради рибарите, които по-лесно да откриват своите къщи при гъста мъгла. Много е красива и цветно дори в облачно време,“ разясни Лили Йотова и добави, че островът е известен още и със своята дантела.

Ася Александрова