При всички случаи най-дългият хоризонт на настоящото управление, в какъвто и формат то да се състои, е до местния вот. Това каза Лидия Йорданова, собственик и  управител на социологическа агенция "Екзакта“, в изборното студио на Радио “Фокус".

“Няма никакво съмнение, че България (...) и Европа е засипана от криза, а светът е в ситуация на очакване на военен конфликт, независимо колко ограничен ще е той, но това е сериозно очакване, което не може да се подценява. На първо място това поставя ГЕРБ в много трудна, отговорна ситуация", заяви тя.

Според нея победителят, а няма никакво съмнения, че това ще е ГЕРБ, ще трябва да проведе умно, диалогично контактите си с партиите, които предпочита за бъдещо управление. “Самият Борисов многократно изказа предпочитания за диалог с "Демократична България“. Разбира се, голямата въпросителна е дали ще може да се осъществи диалог с "Продължаваме промяната“, тъй като по моему там проблемът не е в добронамереност и желание за взаимодействие, колкото има лидерски конфликт, който беше развит във времето. И то достатъчно остро, за да можем да допускаме, че преговорите няма да са лесни и няма да се мине без жертви и от двете страни", коментира тя.

“При всички случаи най-дългият хоризонт на настоящото управление, в какъвто и формат то да се състои, е до местния вот. Предстоят ни много трудни месеци, в които ще има амортизация на всички от партиите. И всеки ще иска да се бори занапред за един по-висок резултат и да се отърси от негативите. Самото това желание за рефрешване на политическите образи ще възникне още в ранна пролет. А докога ще може да се удържи ситуацията, вече е под въпрос", добави Йорданова.