От април 21-ва година летище София е с нов концесионер. Дружеството СОФ Кънект бе предпочетено пред няколко други с обещания за големи инвестиции и модернизиране на аеропорта.

Почти три години по-късно "преживяването" да излетиш или кацнеш на летище София представлява все по-голяма и отблъскваща пародия, показа репортерска проверка на "Фокус".

Софийското летище смело претендира за най-мизерното и негостоприемно сред европейските столични летища.

По-притеснителното е, че тенденцията е към влошаване, а не към подобряване на условията.

Още с пристигането ви, един от входовете на Терминал 2 не работи. Вътре пък ви очаква двойна проверка, за да влезете в терминала и навикване от изключително нелюбезен персонал, който ще ви обясни колко сте малоумни.

По-интересно е преживяването при прибиране обратно в България, независимо дали летите с нискотарифна или високобюджетна авиокомпания.

Дори да кацнете и да слезете от самолета през "ръкав", ще пообиколите половината Терминал 2, за да стигнете до изход, който отново ви тъпче в познатите автобуси. Там шофьор на преклонна възраст, чието разрешително за правоуправление, или поне уменията му да шофира, обикаляйки неадекватно из терминала, ви закарва на входа за митническа проверка.

Влизайки в България, не дай си боже да сте си платили за "голям куфар" и да чакате багаж на транспортната лента. 50 минути след кацането на самолета, куфарите още не са се "завъртели". Когато това се случва, най-после голяма част от тях са изключително увредени, а има и такива, които са тотално разбити, съдържанието се е разпиляло и е събрано в чувал.

Дори и не си помисляйте, че ако сте в бизнес класа багажът ви ще излезе преди другия, както е по всички останали лети news pic 2
© ФОКУС
ща. Този "лукс" го няма на летище София.

Час и половина след като сте кацнали, горе-долу колкото трае среден полет до Европа, сте си взели вече остатъците от куфара и багажа и се насочвате към изхода, когато ви обграждат мъже в униформи, сякаш сте престъпник и без да се легитимират започват да ви разпитват на каква стойност са подаръците, които сте купили, носите ли цигари, колко пари кеш имате и т.н.

Излизате най-после пред "модерния" Терминал 2 и тук простотията не отстъпва по нищо на тази вътре. Поради някаква причина "джобовете" за взимане на пътници са заградени и хората спират, за да качат близките си директно на пътя, блокирайки движението. Тук глупостта вече е споделена между организаторите и хората.

Няма как да претендираме за туристическа дестинация, докато на границите ни през лятото се чака по 8-10 часа, а летищата ни са най-мизерните в цяла Европа.