Работещите в системата на спешната медицинска помощ от Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Хасково и Смолян протестираха през сградата на областната администрация. Организатор на демонстрацията е КТ "Подкрепа" - Пловдив. Протестиращите настояват за увеличение на заплатите и за подобряване на условията на труда. На областния управител бе връчена декларация с искания, за да бъде предадена на министъра на здравеопазването, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Медиците от спешната помощ настояват за прекатегоризация на техния труд от трета на втора категория. Настояват за актуализация на допълнителните заплащания за специфика на работа, които са приети през 2006 г. и досега не са променяни. 

Категорично се обявяват срещу идеята в българското здравеопазване да се въведе практиката парамедици да поемат работата на лекарите и фелдшерите. "Парамедиците поддържат жизнените функции и транспортират до здравно заведение пациента. Нашата спешна помощ освен това, лекува на място. Представяте ли си какво ще се случи с нашата система, ако всеки с оплакване се транспортира в болница?" - коментира проф. Ростислав Костадинов, регионален секретар по здравеопазване на "Подкрепа". 

Проф. Костадинов подчерта, че трябва да се привлекат млади специалисти. По негови данни, броят на лекарите до 35 години е 5%. Смята, че няма интерес към сектора, заради тежкия труд, почти минималното заплащане и нулевата перспектива за кариерно развитие. 

Лекар от спешното звено в Калояново каза, че получава 1780 лв. и заплатата му за две години не се е повишила дори със 100 лева. Последното увеличение преди месец е било в размер на 25 лева. 

Медиците са огорчени, че цялото общество е настроено срещу тях, въпреки че отиват да помагат на хората, сподели Мариела Господинова.

Подробности за протеста гледайте в прикаченото видео!