Цените на жилищата у нас продължават да растат. Единствено лек спад се наблюдава в цените на имотите в София и Пловдив. Най-сериозно е поскъпването в Стара Загора – с 8,2%. В Бургас увеличението е с 6,3%, а във Варна – с 1,7%. В Пловдив цените на имотите са се понижили с 0,5%, а в столицата понижението е с 0,1%.

Соня Георгиева вече е собственик на двустаен апартамент в престижен квартал в Бургас, след като продава наследствен имот. Успява да го купи миналата година, без да взима заеми.

"Сумата в момента за същия апартамент, който аз закупих преди близо година, е около с 10% отгоре. Това са едни 10-15 хиляди евро, за които най-вероятно на нормалния българин ще му се наложи да изтегли кредит или да доплати с някакви средства“, казва тя пред bTV.

Бургас е сред градовете, в които жилищните имоти са поскъпнали най-много.

"Действително има промяна на цените и има ръст нагоре. Малък е, но активността на пазара е голяма, понеже банките, както знаете, държат ниски лихвени нива. Това мотивира повече купувачи да участват на пазара и да купуват имоти. София е водещият пазар и там първо виждаме как темпът на растеж се забавя. И в другите големи градове ще се успокои нарастването“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Анализите на експерта показват, че се очаква успокояване на пазара през следващата година.