Скрита дълбоко в сърцето на Средните Родопи се намира малката община Баните. Място, което е сякаш целунато от Бога - красиво, с девствен природа и изключително гостопримени жители. Толкова е тихо и спокойно, че човек може да чуе мислите си.

Мястото, където се зародила съвременната община преди повече от 70 години, е като свещено - тук бликат извори с минерална вода, но не каква да е вода - това е най-добрата и лековита вода в цяла България. По минерализация водата в Баните е сравнявана със световно известния Чешки курорт Карлови вари. Тя е хипертермална 42 ⁰С, рН 7,2 с обща минерализация 0,94 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално състояние. 

Това е и причината в специализираната болница за рехабилитация да идват много българи и чужденци, които имат проблеми в опорно-двигателната система, заболявания на периферната нервна система, на стомашно-чревния тракт.

Легендата разказва, че самият Александър Македонски посещава мястото със златната си колесница да се лекува. 

Село Баните изглежда като добре подреден курорт. Населението от всички села в общината наброява около 4000 души, като не малка част от къщите са разположени по склоновете на планината. В самия му център има и римска баня, за която има планове  да бъде реставрирана и отворена за посетители. В общината има и църква, която работи в неделя от 9 до 10.30 и по празниците. 

Тук може да похапнете вкусен пататник, родопски клин. Всяка година се организира и традиционен събор, на който се върти обичайното чеверме. Големите майстори на печеното на шиш агне разказват, че истинското родопско чеверме става най-добро от едногодишно животно. Ритуалът по приготвянето продължава поне 5 часа.

За любителите на туристическите разходки и преходите тук се намират и няколко екопътеки - Загражденска, по която могат да се видят малки водопади, горски пътечки и беседки за отдих, екопътека “Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост", туристическа пътека “Малка Арда", Велосипедната пътека, “Самотното дърво", която носи името си от стария 100-годишен бук, който стои там и е обявен за защитен. Последната екопътека е “Оряховските водопади", която се изминава за около час и половина, а покрай нея могат да се видят три красиви водопада.

В непосредствен близост до Баните е връх Свобода, както и археологическите разкопки на цели пет тракийски светилища. По пътя нагоре към върха минавате през 50 чешми, построени от местните жители. До хижа “Свобода" се стига по асфалтиран път, а оттам до върха водят 604 стъпала. Там може да видите гробницата на Енихан баба и паметната плоча на Момчил юнак, пазителят на Родопите. И до днес се вярва, че връх Свобода е зареден с лечебна сила, едни дават курбан за здраве, а други задължително преспиват в подножието на върха. 

От Пловдив до община Баните може да се стигне през Асеновград, Бачково, Чепеларе или през Асеновград, Кърджали и Ардино. Всъщност точните километри са следните: 253 км са от София, 106 - от Пловдив и 50 от Смолян. 

 По който и от двата пътя да поемете, те са в доста добро състояние и са новоасфалтирани, което спомага за преодоляване на планинските завои. От двете страни на пътя могат да се видят невероятно красиви поляни, пасища, ливади с цветя и коне или овце.

Местните съветват туристите да направят задължително шест неща по време на престоя си в Баните: вана с минерална вода, похапване на традиционни родопски ястия, посещение на фермата за тракийски коне в Дрянка, лов и риболов, панорамна снимка от местността "Самотното дърво" и не на последно място - да посетят празника на община Баните, който се провежда на 5 и 6 май. Тази година празненствата започват още от 4 май, като е предвидена богата културна програма. Графа, Преслава, Тони Димитрова, Виевсата фолк група са само част от репертоара по време на тридневните празненства.